Ferran VII (El Escorial, 1784 - Madrid, 1853)

A la plaça dels Lleons hi ha dues escultures que representen aquests animals. En els escuts que sostenen, s'hi troba la dedicatòria al rei Ferran VII, amb motiu de la seva visita del 20 de març de 1828.

Fill de Carles IV, va regnar a Espanya des del 1814, que es va acabar la guerra del Francès i van ser expulsades les tropes napoleòniques de la Península Ibèrica.

El seu regnat va ser sacsejat per conflictes i revoltes i l'any 1820 va ser obligat pels militars liberals com Riego a acceptar la Constitució de Cadis. Aquest període va durar tres anys: és el famós Trienni Constitucional.

Amb l'ajut de les monarquies absolutistes europees i de les tropes franceses (els anomenats Cent Mil Fills de Sant Lluís), va acabar amb el govern liberal, i va obrir fins que morí, un període despòtic i reaccionari que va ser conegut per Dècada Ominosa.

L'any 1830 va derogar la llei sàlica, que impedia l'accés de les dones al tron d'Espanya, per a permetre que la seva filla, la futura Isabel II, fos coronada reina. El conflicte que aquest fet originà amb el seu germà Carles Maria Isidre de Borbó, donà lloc al moviment polític anomenat carlisme.